Beleggers zetten massaal hun huurwoningen te koop!

Woonminister Hugo de Jonge had grootse plannen voor beter betaalbare huurwoningen en meer doorstroming voor starters. Het vermogen in box 3 wordt zwaarder belast en wet betaalbare huur werd een feit. Uit recente gegevens blijkt dat vooral particuliere beleggers vorig jaar in grote aantallen huurwoningen hebben verkocht. Dit blijkt uit een artikel dat onlangs verscheen in het economenblad ESB, waarin drie woningmarktonderzoekers hun conclusies presenteren. Voornamelijk kleinere en dus goedkopere woningen in de wat grotere steden werden verkocht, dit heeft geleid tot een afname van het aanbod huurwoningen in het middensegment. De plannen van De Jonge werken hiermee juist averechts.

Volgens de onderzoekers hebben beleggers vorig jaar in totaal 11.700 meer woningen verkocht aan eigenaar-bewoners dan dat zij hebben gekocht. Dit vertegenwoordigt ongeveer 1% van de totale voorraad huurwoningen in de particuliere sector, gebaseerd op gegevens van het Kadaster. Met name particuliere beleggers hebben hun woningen versneld op de markt gebracht, waarbij ze vorig jaar netto 6.800 huurhuizen verkochten aan woningzoekenden. Vorig jaar nam het aantal verkopen van beleggerswoningen aan eigenaar-bewoners snel toe. In het laatste kwartaal van 2023 was 11,6% van de huizen die werden gekocht door particuliere woningzoekenden voorheen in eigendom van een belegger.

De vastgoedbeleggers zijn de afgelopen jaren geconfronteerd met een opeenstapeling van regels die hun rendementen hebben beïnvloed. Zo is de overdrachtsbelasting voor beleggers verhoogd naar 10,4% van de koopsom, en geldt er in bepaalde wijken van grote steden een verbod op opkoop voor beleggers, de opkoopbescherming. In Amersfoort houdt dit in dat een belegger niet mag aankopen bij een WOZ-waarde onder de € 391.782 k.k.

Dat is nog niet alles, per 1 juli 2024 zal de huurwetgeving wijzigen. De tijdelijke huurovereenkomsten zullen, met een aantal uitzonderingen, komen te vervallen. Dit houdt in dat alleen huurovereenkomsten voor onbepaalde tijd nog toegestaan zijn.

Mocht jij door bovengenoemde maatregelen je vermogen op een andere manier willen beleggen en je vastgoed willen verkopen? Bel gerust voor een vrijblijvend adviesgesprek: 033-4550705.

Geschreven door Lylian Kamphuis