Stijgende huurprijzen en te weinig aanbod, het moest toch betaalbaar worden?
Vandaag op de voorpagina in het FD: ‘Laat huurwet ongemoeid, zeggen grote beleggers en ontwikkelaars’. De reden: teveel onzekerheid.
Dagelijks worden wij gebeld en gemaild door wanhopige woningzoekers. Vaak verhalen die ons aan het hart gaan. Wij helpen graag, dat is wat wij zo leuk vinden aan ons vak. Maar dan moeten wij wel kúnnen helpen. Zou het kabinet misschien een klein beetje spijt hebben van maatregelen die getroffen zijn? Woonminister Monica Keijzer laat doorschemeren dat wanneer het zo doorgaat, ze wel moet ingrijpen.
Er is geen woning meer te huur, particuliere beleggers verkopen nog steeds massaal en grotere beleggers volgen zien wij in de praktijk. Zowel de huurwetgeving als de veranderende belastingregels hebben geen positief effect op de huurmarkt, wat juist de bedoeling was met de Wet Betaalbare huur en Wet vaste huurcontracten welke op 1 juli 2024 is ingegaan. De focus ligt op de betaalbaarheid en het gevolg is geen aanbod. Starters komen niet meer aan een woning, áls er huuraanbod is liggen de prijzen hoog en het inkomen en/of vermogen is te laag om iets te kopen.
Wij zagen dit natuurlijk al enige tijd geleden al aankomen, dit kon nooit lang goed gaan en de cijfers liegen er niet om. Met name particuliere verhuurders brengen hun vermogen liever naar het buitenland of investeren in iets anders. En mocht de huurwet weer aangepast worden, is door de hoge huizenprijzen, iets terugkopen geen optie voor ze of bestaat er teveel onzekerheid.
Toekomstperspectief
De huidige trends wijzen op een verdere verkrapping van de huurmarkt, met name in stedelijke gebieden, waar naar verwachting de komende jaren nog meer huurwoningen zullen verdwijnen. Deze ontwikkelingen benadrukken de noodzaak voor een herziening van het huidige huurbeleid en het stimuleren van investeringen in de bouw van nieuwe huurwoningen om aan de groeiende vraag te voldoen en de betaalbaarheid te waarborgen. Maar grote vastgoedbeleggers en ontwikkelaars vinden dat te veel onzekerheid geven. Ondanks de plannen om de BTW op nieuwbouw en de overdrachtsbelasting voor commercieel vastgoed of een woning dat niet het hoofdverblijf betreft (van 10,4% naar 8%) te verlagen, verwacht ik niet dat de particuliere belegger snel terugkeert op de woningmarkt.
Geschreven door Lylian Kamphuis