Bedenktijd

Een huis kopen doe je niet elke dag, een spannende periode en een grote verantwoordelijkheid. Met het woningtekort en de snelle doorlooptijd moet er soms snel geschakeld worden. Om te voorkomen dat er overhaaste beslissingen gemaakt worden is de bedenktijd in het leven geroepen.

Als particuliere koper heb je recht op drie dagen bedenktijd na het tekenen van de koopovereenkomst. Mocht je slapeloze nachten hebben en voelt het toch niet goed. Dan kan je in de bedenktijd zonder opgaaf van reden de koop ontbinden. Binnen de drie dagen bedenktijd heb je als koper eventueel ook de mogelijkheid om een bouwkundige keuring uit te laten voeren, dit kan als dat afgesproken is ook op een later moment.

Wanneer gaat de bedenktijd in?

De drie dagen bedenktijd gaat in op de dag na dat de door beide partijen getekende koopovereenkomst aan de koper is overgedragen. Van de bedenktijd moeten minimaal twee dagen niet in het weekend vallen of een feestdag zijn. De bedenktijd eindigt om 23:59 uur op dag drie van de bedenktijd, na het tekenen van de koopovereenkomst.

Zie hierbij een overzicht:

Koopovereenkomst volledig getekend en ontvangen door de koper:Bedenktijd eindigt om 23:59 uur op:
MaandagDonderdag
DinsdagVrijdag
WoensdagMaandag
DonderdagMaandag
VrijdagDinsdag
ZaterdagDinsdag
ZondagWoensdag

Ontvangstbevestiging

Achter de koopovereenkomst wordt een verklaring van de koper opgenomen, dat hij een exemplaar van de koopovereenkomst heeft ontvangen. Dit is de ontvangstbevestiging, dit is vaak de laatste pagina van de koopovereenkomst. Het is tevens mogelijk om een langere bedenktijd af te spreken.

Geldt de bedenktijd voor alle type kopers en vastgoed?

Nee! De bedenktijd geldt alleen voor particuliere kopers van woningen. Als particulier kan je natuurlijk ook een vakantiewoning aankopen, hierbij gelden dezelfde regelt omtrent de bedenktijd. Bij de aankoop van andere type woningen als woonboten, woonwagens of onbebouwde grond geldt de bedenktijd niet. Ook bij de aankoop van een woning op een openbare veiling waar een notaris bij aanwezig is, is de bedenktijd niet van toepassing.

Heb je vragen over het verkopen van je huis, het kopen van een huis, of ben je opzoek naar een aankoopmakelaar? Neem gerust contact met ons op. Mailen kan naar: wonen@commavastgoed.nl of bellen naar: 033-4450705.

Geschreven door Lylian Kamphuis