Herstel op de huizenmarkt!?

De huizenmarkt in Nederland lijkt te herstellen, het aantal hypotheekaanvragen is het afgelopen kwartaal toegenomen ten opzichte van het laatste kwartaal van 2022 en de daling van de huizenprijzen lijkt minder hard te gaan. Wanneer de hypotheekaanvragen vergeleken worden met een jaar eerder zien we echter nog steeds een daling. Het herstel lijkt dus ingezet, maar we moeten niet te vroeg juichen!

Het CBS schrijft eind maart dat de huizenprijzen in februari met 0,8% gedaald zijn ten opzichte van een jaar eerder. Een enorm omslagpunt, de afgelopen 9 jaar zijn de huizenprijzen op jaarbasis met meer dan 20% gestegen. De top van de ijsberg is er af. De kanteling is onder andere ingezet door de gevolgen van de oorlog in Oekraïne.  

Daarnaast steeg de hypotheekrente enorm, deze is ten opzichte van een jaar geleden met circa 3% punten hoger, het oversluiten of het afsluiten van een hypotheek is daarom een stuk minder aantrekkelijk of helemaal niet gunstig. Dit verklaart mede de daling van de hypotheekaanvragen, echter wordt er ook een daling gezien in de geheel nieuwe aanvragen van hypotheken. Door deze rentestijging konden mensen een stuk minder bieden op een huis, ook de energieprijzen stegen fors, evenals de bouwkosten. Kortom; enorm hoge maandlasten. Een logisch gevolg is dat het aantal huizenverkopen is gedaald, in februari 15,5% minder dan een jaar eerder.

Ondanks het wisselende nieuws en de wisselende voorspellingen zien wij ook in de praktijk dat er weer wat meer vertrouwen ontstaat en daarmee een herstel op de huizenmarkt. De rente stabiliseert en het bizarre overbieden is er in veel gevallen vanaf, er wordt weer onderhandeld.

Heb je verhuisplannen? Go for it! Wij helpen je graag bij het aankopen en/of verkopen van je woning of appartement. Een vrijblijvende waardebepaling bij jou thuis of een aankoopgesprek bij ons op kantoor, de koffie/thee staat klaar!

Geschreven door Lylian Kamphuis