Woningmarkt: stijgende prijzen, groeiend tekort, en de toekomst van onroerend goed

De Nederlandse woningmarkt blijft in beweging. Wat wij dagelijks in de praktijk zien, bevestigen de cijfers over het derde kwartaal van 2023 nu ook. Er zijn veel woningzoekenden en overbieden is weer de trend.

Prijsstijging en krapte op de koopwoningmarkt

Uit het rapport van de NVM blijkt dat de transacties op de koopwoningmarkt in het derde kwartaal van 2023 op peil zijn gebleven. Makelaars verkochten bijna 33.500 bestaande koopwoningen, wat neerkomt op een stijging van 2,4% ten opzichte van het derde kwartaal van 2022. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning bedroeg in dit kwartaal €422.000,- een stijging van 1,7% vergeleken met het tweede kwartaal van 2023. Echter, de prijzen liggen nog steeds 1,7% lager dan in hetzelfde kwartaal van 2022.

Met name vrijstaande woningen en appartementen laten een gunstiger prijsbeeld zien dan een jaar geleden, deze zijn respectievelijk -4% en -3% in prijs gedaald.

Krapte en toenemende concurrentie

De krapte op de woningmarkt neemt toe. In het derde kwartaal van 2023 werd 9% minder aanbod van woningen genoteerd dan in het voorgaande kwartaal. Hierdoor heeft een koper nu slechts de keuze uit gemiddeld 2,6 geschikte huizen, terwijl voor een evenwichtige markt een keuze tussen vijf tot tien huizen wenselijk is. Dit gebrek aan beschikbare huizen zorgt ervoor dat kopers weer gaan overbieden. Wij merken dat er meer vraag is naar aankoopbegeleiding, zoekers zien door de bomen het bos niet meer en schakelen hulp in van een aankoopmakelaar.

Nieuwbouwmarkt en bouwuitdagingen

Hoewel de nieuwbouwmarkt in het derde kwartaal van 2023 enigszins herstel toonde, blijft deze op historisch lage niveaus opereren. Makelaars verkochten ruim 5.400 nieuwbouwwoningen, een toename van 14% ten opzichte van een kwartaal eerder. Echter, de totale nieuwbouwmarkt is gehalveerd vergeleken met het voorgaande jaar.

Het tekort aan nieuwbouwwoningen zorgt voor extra druk op de bestaande koopwoningmarkt, en bouwprojecten worden uitgesteld of zelfs geannuleerd. Het afgelopen kwartaal werden bijna tweeduizend huizen uit de verkoop gehaald vanwege gebrek aan belangstelling. Dit tekort aan woningen verstoort de doorstroming op de woningmarkt.

Toekomstige uitdagingen

Het aantal verkochte woningen op jaarbasis is de afgelopen jaren redelijk stabiel gebleven, maar ligt nog steeds aanzienlijk lager dan in de periode 2016-2020. De terugloop in de nieuwbouwmarkt, gecombineerd met het groeiende tekort aan woningen, vormt een uitdaging voor de gehele huizenmarkt in Nederland.

Er is dringend behoefte aan meer nieuwbouw, zowel in stedelijke als landelijke gebieden, en voor diverse groepen woningzoekenden. Alleen dan kan de doorstroming worden bevorderd en de krapte op de woningmarkt worden verlicht.

Zie jij ook door de bomen het bos niet meer en wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen als aankoopmakelaar? Wij bespreken graag de mogelijkheden.

Geschreven door Lylian Kamphuis

Bronvermelding: Dit artikel is gebaseerd op de NVM-woningmarktcijfers.