Schriftelijkheidsvereiste

Is mondelinge overeenstemming bij het kopen van een huis een overeenkomst?

Nee! Dit is iets dat veel mensen niet weten en waar nog wel eens discussie over ontstaat. Een overeenstemming bij een woning is pas een overeenkomst als de koopovereenkomst door koper en verkoper getekend is. Niet te vroeg de bubbels opentrekken dus!

In 2003 is in de wet opgenomen dat bij de aanschaf van een huis door een particulier de koopovereenkomst altijd schriftelijk moet worden vastgelegd: ook wel het ‘schriftelijkheidsvereiste’ genoemd.

Een mondelinge koopovereenkomst voor een woning door een particulier is dus niet juridisch afdwingbaar, dat is duidelijk. Maar hoe zit het wanneer bijvoorbeeld uit een e-mail- of WhatsApp bericht blijkt dat verkoper en koper overeenstemming hebben bereikt over de koop van een huis. Is dat voldoende om te kunnen spreken van een (rechtsgeldige) schriftelijke koopovereenkomst? Helaas niet, er moet een handtekening gezet worden. Een koopovereenkomst voor woning of appartement is een onderhandse akte, daarvoor geldt het vormvoorschrift van ondertekening.

Bescherming van de koper

Als er sprake is van een particuliere koop is er altijd schriftelijkheidsvereiste van toepassing. In de koopovereenkomst wordt, om alles duidelijk te hebben, vastgelegd wat er precies afgesproken is. Dit voorkomt discussie achteraf om de koper te beschermen.

Bedenktijd

Wanneer de koopovereenkomst getekend is, heeft een particuliere koper altijd drie dagen bedenktijd. Na het verstrijken van de bedenktijd is de koop, als er geen ontbindende voorwaarden zijn, definitief.

Bescherming van de verkoper

De afgelopen jaren hebben we het helaas regelmatig zien gebeuren. Je denkt een huis of appartement te hebben gekocht maar wordt alsnog overboden. De koopovereenkomst is nog niet getekend, dus er is nog niets definitief. Een hele grote teleurstelling!

Op het moment dat er een bieding binnenkomt zijn wij als makelaar verplicht dit te communiceren met de verkoper. Een verkoper kan, zolang de koopovereenkomst niet is ondertekend, ingaan op een hogere bieding.

Heb je vragen over het verkopen van je huis, het kopen van een huis, of ben je opzoek naar een aankoopmakelaar? Neem gerust contact met ons op. Mailen kan naar: wonen@commavastgoed.nl of bellen naar: 033-4450705.

Geschreven door Lylian Kamphuis